Monday, June 13, 2011

Etupiha mietinnän alla

Jokin aika sitten oli joidenki kans blogini facebook-sivulla puhetta siitä, miten keksin aivan täydellisen suunnitelman etupihallemme! Tai no miehen yhdestä ajatuksesta se lähti, muokkasin sitä vain hiukan ;). Tiedättekö ku tulee mieleen joku idea ja aivan samalla sekunnilla mielessä on mä niiiiin haluan toteuttaa tämän, pakko saada! Siltä musta sillon tuntu ja tuntuu edelleen :). Siitä tunteesta mä aina tiedän et tää on mun juttu, tätä päätöstä mun ei tarvi koskaan katua. 


Tässä kerron nyt kaikille kiinnostuneille hiukan lisää! Pahoittelen kuvien vähyyttä...
Ensinnäkin kotimme sijaitsee tietä korkeammalla. Tämä on seikka mitä "hiukan" rakennusvaiheessa manasin, mutta määräykset on määräyksiä... Naapuritontilla jo valmiina nököttävä talo määräsi tuolloin myös meidän kodin korkeuden, luonnollisesti... 
Appiukko esittikin silloin loistoidean, jonka myötä jopa innostuin siitä että talomme on tietä korkeammalla: tehdään tieltä portaat pääsisäänkäynnille! Eli koska talo on korkeammalla niin korostetaan sitä sitte oikeen kunnolla! Ja vieläpä valaistaan portaat/askelmat, jolloin ne on aivan ihana elementti hämärinä/pimeinä iltoina!
Huom. rakentajat! Laittakaa aina rakennusvaiheessa pihavaloille tarpeeksi varauksia, niille tulee varmasti käyttöä ;).

Portaat tulis tuohon kohtaan, jossa yks karvinen makoilee. Loivat portaat tonttimme rajalta talon kulmalle saakka. 
Huom! Kuvat otettu viikkoja sitten, ei oo enää lyhtyä portailla ;) Ja uusille lukijoille tiedoksi et ulkovuoressa on vielä pientä viimeistelyä...

Portaat on tarkoitus tehdä pihakivistä, joita emme ole vielä valinneet... Tekis ne terassit eka ;). Samoilla pihakivillä kivetään talon ja tallin välinen maaosuus eli kivetys tulee jatkumaan portaiden jälkeen aina pääoven edestä melko pitkälle takapihalle saakka. Tämä oltiin päätetty onneks jo rakennuskesänä 2009, joten osattiin laittaa routastyroxit maahan hiekan alle!

Okei, eli tämä juttu on päätetty! Toivottavasti vielä luette tarkasti, sillä kaipaan viisaita neuvojanne. 

Ens kuun aikana meille tullaan laittaan asfaltti tallin edustalle (myös autokatokseen). Asfaltti tulee luonnollisesti tielle asti, tiekin kun on asfaltoitu. 
Nyt mietinnässä on se, miten ratkaistaan asfaltin ja pihakivistä myöhemmin tehtävien portaiden saumakohta?
Portaisiin tehdään molemmin puolin pihakivistä myös ns. muuri, melko matala sellainen. 
Välttämättä asfaltin ja portaiden saumakohtaan ei siis tarvi muuta kuin sen muurin... Vai mitä sanotte?
Miehen ehdotus oli se, että tehtäisiin jokin istutusallas asfaltin ja portaiden väliin, jokin pitkulainen joka ulottuisi autokatoksen vierestä portaiden alaosaan asti. 
Mietin onko liian haasteellinen ihmiselle, joka ei omaa viherpeukaloa? :P


Siitä innostuin et joku istutusallas tähän etupihaan ja nimenomaan sisäänkäynnin yhteyteen on saatava!!!


Mut mä laittaisin sen ehkä noiden autokatoksen tolppien väliin, siis tolppien tälle puolen! Siihen mahtuis ihan hyvänkokoinen allas :). 

Altaassa vois olla esim. pari timanttituijaa, kuunliljaa, laakakatajaa... 
(Ihastelin mm. edellämainittuja viimeisimmällä puutarhareissulla äitin kans, opettelin nimiä ulkoa koko paluumatkan autossa!)
Kiviä unohtamatta! Ehkä harmaita tai valkoisia kiviä :P


Mitä mieltä ootte, oisko kiva? 
Vai ehdottaisitteko kokonaan jotain muuta ennen ku on myöhästä?
(Kuvissa näkyvät pihalaatat on väliaikaisia ja estää joka sisäänkäynnillä kaksi hiekkakiloa kolmesta kulkeutumasta sisään...)

Tohon seuraavasssa kuvassa oikealla olevaan etupihan osaan ajattelin ihan nurtsia. Nurmikolle, keskitetysti keskelle taloa, olin alustavasti suunnitellu myös istutusallasta tuijineen, mut en taida haluta kahta, jos se toteutuukin tuohon tallin ja talon väliin. 
Sen sijaan tälle pihalle ois aivan unelma joku röykkiö kivistä! Siis melko suurista kivistä, sellasista joita ei käsin kanniskella! Ihan joku epäsymmetrinen vailla päätä & häntää! 
Syksyllä ois ihana laittaa mm. valkoisia lyhtyjä kiviröykkiön päälle <3


Talon pohjia kaivaessa löyty melko paljon kookkaita kiviä (ei onneks tarttenu räjäytellä...), jotka hyödynnettiin tienvarren pengerryksessä:


Oisin tahtonu kiviä vielä lisää; yks kerros vielä tohon ni avot! Mut on se noinkin kiva :).


Että tämmösiä suunnitelmia tälle kesälle, yhtäkkiä pihajutut alko kiinnostaan ku nään nuo ideat jo mielessäni toteutettuina :)). 


Tuliko sinulle mieleen jotain ideoita, mitä minä en oo hoksannu?

23 comments:

  1. Ihana suunnitelma ja varmaan ihana toteutettunakin.
    Kiva on tuollaisia suunnitelmia tehdä ja ymmärrän hyvin et haluaisit sen nyt ja heti, mulla vähän sama tyyli , et kaikki pitäisi tapahtua heti.
    Oletteko miettineet talvea , lunta ym tuleeko niistä haasteita?
    Mutta ihana idea tuo et korotettua rinnettä korostetaan ja tehdään siihen portaat. Täällä innolla odotetaan kuvia ja tuloksia mihin ja miten olette päätyneet ne tekemään =)
    Aurinkoisia päiviä!
    -päivi-

    ReplyDelete
  2. Unohdin jo mita piti sanoa... :-)
    Kuulostaa niin hyvalta idealta ne portaat!! Siita tulee varmaan ihana!! Voin kuvitella portaat kauniisti valaistuina!! (Ja eikos se niin ole, etta mita et voi peittaa, korosta sita.)

    Taalla toinen ei niin viherpeukalon omaava, joten kasveista en osaa sanoa paljoakaan, mutta ainakin kuunliljat (Hosta) on helppoja (jos etanat ei syo niita, mutta siihenkin on keinoja, menestyy minullakin!) ja eikos tuijat ja katajat ole ikivihreita, eli varia olisi lapi vuoden. Ja luulen, etta aika helppohoitoisia nuokin. Mulla on ollut yhdessa ruukussa joku tuija vuosia, vielakin elossa vaikka ruukussa tuskin muuta on kuin juuret enaa...
    Mahtavat nuo kivet myos, ihana piha tulee kunhan on valmis!!

    Rags

    ReplyDelete
  3. Ai niin, piti viela sanoa, etta kiva auto!! Mietinkin jo siita yhdesta kisu-postauksesta, etta autosi on varmaan tuon merkkinen. :-)

    Rags

    ReplyDelete
  4. Minä laittaisin asfaltin ja portaiden väliin kapean istutusaltaan kuten miehesi ehdotti, altaaseenhan voi laittaa vaikka kivikkokasveja, jotka on helppohoitoisia tai koristehakkelusta/-kiviä ja ikivihreitä havukasveja harvakseltaan. Minä en laittaisi muualle istutusallasta, varsinkaan tuohon auton viereen (laiskana oikaisisin siitä kuitenkin aina autoon, heh).

    Mutta mitä vaan teettekin niin varmaan tulee kiva :)

    ReplyDelete
  5. Ihania ideoita. Portaat valoineen kuulostaa ihan huipulta. Minäkin laittaisin istutusaltaan alas saakka ja siihen kaikkea helppoa kasvia esim. just kuunliljaa, tosin se on varjopuolen kasvi. Minulla on yksi kukkapenkki joka on noin 3-4 metriä pitkä ja vaan taynnä kuunliljaa, helppoa, näyttävä ja ihana! Yksi penkki minulla on vaan timanttituijaa sekä jotain maatamyöten kasvavaa tuijaa, juurilla vaan kuorikatetta, helppo ja näyttävä. Veljelläni on juurikin sellainen kiviröykkiä keskellä pihaa katseenvangitsijana, siellä on pihavalot upotettuina. Minulla on myös pihapolun vierellä ihan koivuangervoa, kannattaa vaan kysyä ammattilaisilta niin saat kyllä ihania näyttäviä, helppoja kasveja pihallesi. Nimimerkki viherpeukalon hukannut nainen :)
    Näen jo sieluni silmin teidän pihan ja portaat yms. tuskin maltan odottaa kuvia toteutuneesta!

    ReplyDelete
  6. Toivottavasti saatte unelmienne pihan, vaikka työtähän se aina vaatii kovasti :) Muistakaa huilata kanssa ja nauttia kesästä :) Kuvia sitten kiitos paljon toteutuksesta (?)

    ReplyDelete
  7. Miau. Mä en oo vielä löytänyt mun viherpeukaloa. "Viljelen" vain yrttejä, mansikoita,herneitä ja muutamia kukkia mökillä joten voin vain ihailla muiden aikaansaannoksia.
    - Noi kivet ovat ihania, hankkisin niitä rivin lisää. Portaat laittaisin puusta ja tietysti valot :)
    -Ihailen kykyäsi paneutua asioihin ja että kysyt muidenkin mielipiteitä vaikka omaatkin vahvan maun. mau mau:)

    ReplyDelete
  8. päivi: suunnittelu on kyllä kivaa, mut ihme et oon jotenki näiden pihajuttujen kohdalla oppinu malttia :). haluan rauhassa toteuttaa ettei tuu huteja :D.
    ollaan mietitty talven näkökulmastakin, ei pitäis olla ongelmia. lopputuloksen esittelen sit jonain päivänä, voipi mennä aikaa :D

    Rags: kiva et kuulostaa hyvältä muidenkin mielestä :). on ikivihreitä! myöskin pallotuijat on ihania muuten :). toivotaan et tulee kiva piha ja auto on kyllä jees :D

    Malia: hyvä pointti tuo oikaisu, sitä mietin itekki :D. ja saattaa hyvin olla et se vielä kaataa tuon suunnitelman ja päädytään siihen miehen versioon. mies tosin ehdotti et se istutusallas ois piikkipäinen tien suunnalla, mut en tykkää... haluan ihan suorat kulmat joka nurkkaan :). tosin jos se ois siinä autokatoksen edessä, se näkyis ihanasti aina ku tulee ovesta ulos, hmm...
    niin joo muuten, kivikkokasveja olikin suunnitelmissa, ihanan näköisiä näin puutarhalla!

    Eija: tuohon etupihalle paistaa kyllä vaan aamuaurinko, et menestyisköhän kuunlilja.. täytyy kysyä sit ammattilaiselta jos ei äiti tiiä :).
    wautsi, varmasti hienon näkönen sun veljen pihan kiviröykkiö valaistuna! hyvä idea, meilläkin kuulemma ois sähkökaapelia riittävästi et vois laittaa valot kivikasaanki :P. täytyy miettiä, kuhan sais niitä kiviä eka jostain :).

    Onnen Omenia: totta, työtä vaatii ja paljon! mut pikkuhiljaa, aiotaan tosiaan nauttia lomailustakin tänä kesänä :). hommaa kyllä riittää ja hommat voi oottaa seuraavaankin kesään, mitä ei nyt jakseta ;). kuvia tulee tottakai! tosin niitä voi joutua odottamaan jonku aikaa...

    Viivi: joo harmi ku ei ollu enempää kiviä tällä tontilla, ois saanu sen kolmannen rivin vielä tohon... en tiiä mistä niitä sais lisää ku en niistä kyllä maksa :D.
    oi nätisti sanottu tuo viiminen lause, kiitti Viivi! kysyn toki muidenki mielipiteitä, monesti oon täällä saanu viisaita neuvoja :)

    ReplyDelete
  9. Kivalta kuulostaa pihasuunnitelmat ja erityisesti portaat valoineen. Miehesi ehdotus viheristutuksesta asfaltin ja portaiden väliin on hyvä, pehmentäisi kivasti kahta kovaa elementtiä :) Myös "kivikasa" lyhtyineen olisi ihana ja sopisi hienosti talonne tyyliin!

    Itse en ymmärrä paljoakaan kasveista tai istutuksista, mutta haaveilen pihamuutoksesta aika samaan tyyliin, tuijia, havukasveja ja kiviä sekä valoja. Meillä on vanha piha, joka kaipaa jo kovasti päivitystä. Kasveina lähinnä marjapensaita, mansikoita ja raparperia :) Pari kamalaa kukkapenkkiäkin odottaa muutosta.

    Muistakaahan lomaillakin :)

    ReplyDelete
  10. Mitäs sitten, jos kylään tulee joskus henkilö, joka ei pääse portaita? Ihan vaan tuli mieleen, kun itsekin tunnen mm. pyörätuolilla matkaavia. Tulee nykyään enemmän ajateltua esteettömyyttä. :)

    ReplyDelete
  11. Minustakin tuo miehesi ehdotus on tosi hyvä! Oikein näen jo sieluni silmin portaiden mukaisesti nousevan istutusalustan, jossa on matalia ja ehkä vähän korkeampiakin havukasveja kivialustalla. Meillähän on talon edessä molemmin puolin sellaiset Havuistutus-alueet, jossa on Timanttituijaa; Pallotuijaa ja Liljoja ja Kuunliljoja ja on helppohoitoisia. Joka vuosi kasvavat siellä ihan itsekseen. Viime vuonna lisäsin jonkun verran sitä kiveä niiden ympärille kun oli painunut, mutta ei tosiaan tarvi suurempaa hoitoa.

    ReplyDelete
  12. Taru: hei kiitti Taru! tuo "pehmentäisi kivasti kahta kovaa elementtiä" uppos muhun, erittäin hyvä pointti ja näin asia taitaa olla päätetty :D. enää vaan pitää päättää mihin se istutusalue yläpäässä päättyis...
    voi mäki haluan mansikoita ja marjapensaita, mut niitten paikka on takapihalla jota taidetaan miettiä vasta ens vuonna, tai ainaki toteutus siirtyy sinne.
    juu lomailla aiotaan aiempaa kahta kesää enemmän! :)

    Irina: kuten kirjoitin, asfalttia tulee autokatoksen (ja tallin) eteen, joten pyörätuolilla ja vaunuilla pääsee autokatoksen kautta. katos on tilava.

    Soile: kiitos mielipiteestäsi :). mustakin tuo vaihtoehto alkaa olla koko ajan parempi ja parempi! kiva että ovat noin helppohoitoisia kasveja, sellanen on mun mieleen :))

    ReplyDelete
  13. Erittäin hyviä ideoita! Mä niin näen mielessäni ne valaistut portaat ja miten hyvin ne teille sopisivat, toteuta se ihmeessä. Ja istutusallas on kanssa tosi kiva idea. Saat varmasti apua muilta viherpeukaloilta. Ihan kaikkea ei tarvitse itse tietää eikä osata :)

    ReplyDelete
  14. Moi! Mulle tuli heti mieleen toi yksi edenin jakso http://www.livtv.fi/ohjelmat/eden/etusivu/node/240610. Tuossahan on samat talon väritkin kuin teidän talossa :-)
    PS: meillä on jo runko pystyssä talossa, kyl se siitä :-)

    ReplyDelete
  15. Marika: jei kiva :). valaistut portaat kyllä toteutetaan, jos ei mitään ihmeen mullistavaa tapahdu. joo ite ei voi tietää kaikkea :)

    Hanna.A: hei kiitos Hanna! ilman sua en ois varmasti ikinä nähny tuota aivan ihanaa pihaa, just sitä tyyliä mitä rakastan! palaan katsomaan kuvia varmasti monta kertaa :).
    ja voi, et huomaakaan ku kohta ootte jo tässä vaiheessa!

    ReplyDelete
  16. Mä en nyt tiiä tuleeks tää kommentti moneen kertaan, mut näyttää koko ajan ettei ois lähtenyt.Sori jos tuli monesti..Kokeilen nyt anonyyminä..

    Mä tykkään kyllä että talo on korkeammalla kuin tie ja muut talot. On meinaa paremmat näkymät.. :)

    Ihania suunnitelmia. Portaat kuulostaa upeilta, oon haaveillu just sellasista ihanista tunnelmallisista/näyttävistä portaikoista askelvaloineen. :) Laittaisin istutusalueen portaitten ja asfaltin väliin, ois tosi näyttävä ja upea sisääntulo teidän pihaan.

    Meillä on muurikivestä tehdyt istutusalueet/altaat, joissa on juurikin timanttituijaa, pallotuijaa, laakakatajaa, tuiviota ja lisäksi muutama vihreälehtinen pensas, jonka aion pitää melko pieninä ja pyöreinä leikkaamalla. Istutusalueet on täytetty sellasella vähän rouheammalla tummanharmaalla kivimurskalla (halk. 5-15cm)ja kasvit tulee upeasti esiin. Joka päivä jaksan ihailla noita meidän istutuksia. :) Kivimurska ja muutkin vähän isommat kivet, me ollaan haettu paikalliselta maansiirtofirmalta. Ite käytiin valkkaa mieleisiä ja puoli-ilmaisia oli.

    Puutarhakärpänen puras meitä viime vuonna eli ihan alottelijoita ollaan, eikä noi oikeen muuta vaadi kuin kastelua ja tuijat tietty huputukset keväisin näin ekoina vuosina. Meillä oli kans "kaikki heti tänne ja nyt" -fiilis viime kesänä ja sit laitettiinki piha ihan uuteen uskoon. :)

    Kiva lukea pihasuunnitelmia, toivottavasti niitä tulee lisää.. :)

    -avista-

    ReplyDelete
  17. avista: kertaalleen tuli vain kommentti :). mäki tykkään et talo on korkeammalla ku tie, eipähän näy tieltä niin helposti meille sisälle! mut muiden talojen kans talomme on samalla korkeudella, siis muiden samalla puolella olevien talojen. muuten on kyllä korkeuseroja tällä alueella, mikä on tosi kiva!
    kiitos ku jätit kommentin, tuli taas hyödyllistä tietoa mulle! ihan huippua kuulla muiden kokemuksia, ite ei aina tuu kaikkee ajatelleeks :). tuo tummanharmaa kivimurskakin kuulostaa tosi hyvältä, tykkäisin itekki semmosesta.
    mä tykkään tästä et voi kaikessa rauhassa miettiä ja suunnitella ja toteuttaa pikkuhiljaa, siis piha-asioissa pidän tästä tavasta et hiljaa hyvä tulee :).
    eiköhän näitä lisää tuu tässä matkan varrella, aina ku jotain mieleen tulee, kiva että kiinnostaa :))

    ReplyDelete
  18. Varmasti tulee tosi upee teidän pihasta! Maltti on valttia ;) Meillä tää on jo kolmas kesä, (APUA JO KOLMAS!!) tässä talossa eikä vieläkään valmista..hiljaa hyvä tulee.
    Valaistut portaat kuulostaa erittäin hyvältä! Tykkäätkö muuten köydestä? esim.kaiteisiin?

    ReplyDelete
  19. J: jei, kiitti vaan luottamuksesta, toivotaan :)). oon niin samaa mieltä et piha-asioissa hiljaa hyvä tulee! ja mihin sitä muka kiire ois, kesä on muutenki tosi lyhyt aika puuhastella joten ei siinä ihmeitä voi syntyä yhen tai kahenkaan kesän aikana :).
    jaa nyt en ehkä ymmärtäny et mihin kaiteisiin köyttä? jotenki se köysi vaatii kaverikseen puun, mun mielestä, eikä meillä oo puuta oikeen tulossa.. jos ees ymmärsin oikein mitä tarkoitat :)

    ReplyDelete
  20. Tossa vähän kuvaa siitä mitä tarkoitin :) http://www.nelonen.fi/ohjelmat/huvilahuussi/etusivu/node/279882 ,toiseks alimmainen kuva. Tuleeko teillä muuten ees portaisiin kaiteita?

    Meillä on takapihan terassilla kaiteet tehty köydestä, saas nähä meneekö lopullisesta tarkastuksesta läpi ;) siinäki oli joku sääntö et jos terassi korkeella ni pitää olla tietynlainen/turvallinen kaide siinä..

    ReplyDelete
  21. J: portaisiin tulee kato kaiteiden tilalle pihakivistä muuri, kirjoitin siitä. siis ihan max 50cm korkea, luulisin. eli ei tarvi mitään muita härpäkkeitä :D.
    teidän talon tyyliin varmasti sopiikin ne köysikaiteet!

    ReplyDelete
  22. No niimpä kirjotitki! Hätänen minä :)

    ReplyDelete
  23. J: kaikkea ei voi huomata! ootan innolla kuvia teidän terassista :)

    ReplyDelete

Huomasithan, että blogini on muuttanut ja löytyy kaikkine postauksineen osoitteesta:
allyouneediswhite.bellablogit.fi
Joten jätäthän kommenttisi uuteen osoitteeseeni, kiitos!
Ystävällisesti,
S