Tuesday, April 3, 2012

Lämmitysjärjestelmänä maalämpö

Blogini vakiolukijat ovat varmasti huomanneetkin, että kirjoitan täällä silloin tällöin myös talon suunnitteluun/rakentamiseen liittyvistä aiheista. Blogini lukijoiden joukosta löytyykin suuri määrä näistä aiheista kiinnostuneita; remontoijia ja rakentajia tai sellaista suunnittelevia. Erästä aihetta olen blogissani vain pariin otteeseen sivunnut ja tästä onkin muutaman kerran tullut mulle kyselyjä. Sain mielenkiintoisen yhteydenoton aiheen tiimoilta ja niinpä ajattelin, että olisi oikea aika paneutua tähänkin!
Aihe on talomme lämmitysjärjestelmä eli maalämpö/kalliolämpö. 
Meille tämä lämmitysmuoto oli selvä valinta ihan alusta asti; jo ennen kuin talo oli valmiiksi asti suunniteltu, tiesimme tulevan lämmitysjärjestelmämme :).
Jos tämä on jollekin uusi asia, kattavaa lisätietoa maalämmöstä löydät GeoDrillin sivuilta.


GeoDrill suomalaiset maalämpökäyttäjät


Maalämpö on hankintakustannuksiltaan sieltä kalleimmasta päästä, mutta käyttökustannuksiltaan sieltä edullisimmasta! Mitä enemmän lämmitettäviä neliöitä, sitä suuremmat edut maalämpö tarjoaa.
Valitsisimme tämän saman lämmitysjärjestelmän uudestaankin. Itse ajattelen sen niin, että mieluummin maksan kerralla ison summan siinä rakentaessa, kun suuria kuluja on luonnollisesti muutenkin ja nautin sitten asuessa kuukausittaisista pienehköistä sähkölaskuista :). 
Maalämpöjärjestelmän on arvioitu maksavan itsensä takaisin 7-8 vuodessa ja vaikka talossa ei niin kauan asuisikaan, vaikuttaa maalämpö lämmitysjärjestelmänä talon jälleenmyyntiarvoon erittäin myönteisellä tavalla!


Pakko kirjoittaa tähän eräästä asiasta, johon netissä törmäsin kun tätä postausta kirjoittelin... Joku kirjoitti jollain keskustelupalstalla maalämpölaitteiston vaihtovälin olevan keskimäärin kolme vuotta. Siis whaaat! oli mun ensimmäinen reaktio. Sanoin asiasta miehelle, joka totesi asian täysin paikkaansapitämättömäksi. Esim. meidän maalämpöpumpulla on kuuden vuoden takuu, joten miten ihmeessä se pitäisi vaihtaa kolmen vuoden välein :D. Älkää siis missään nimessä uskoko kaikkia näitä juttuja, vaan kannattaa tarkistaa faktat ammattilaisilta ennen johtopäätösten tekemistä. 


Kyselin tätä asiaa vielä ystäväpiiriini kuuluvalta ammatti-ihmiseltä ja tässä osa hänen pitkästä & ammattitaitoisesta vastauksestaan:


Maalämpölaitteistoa ei sinällään tarvitse vaihtaa. Toki kysymyksessä on teknillinen laite kuten jääkaappi, pakastin, autonmoottori yms. eli toki lämpöpumppuun voi tulla vikoja. Lämpöpumpun vikaantuessa vikaantunut osa vain vaihdetaan, ei suinkaan koko järjestelmää. Kaikista kallein vaurioituminen on kompressorin vikaantuminen. Kompressorin vaihtaminen maksaa tarvikkeineen ja töineen noin 1800 - 2300 euroa. Kompressorin valmistaja ilmoittaa kompressoreiden keskimääräiseksi elinkaareksi maalämpöpumppukäytössä noin 22 vuotta. Toki kompressoreita on hajonnut selvästi aikaisemminkin, mutta toisaalta on tullut vastaan yli 30 vuotta vanhoja maalämpöpumppuja, joista kompressoria ei ole vaihdettu.
Muita vikaantuvia osia ovat kiertovesipumput, shunttimoottorit ja automatiikka. Nämä edellä mainitut komponentit löytyvät maalämpöpumpun lisäksi myös esim öljy- ja sähkölämmityslaitteista.
Lämpökaivo ja sen sisällä olevat putkistot ovat periaatteessa ikuisia mikäli kaivo on tehty oikeaoppisesti.


Meillä tekninen tila maalämpöpumppuineen sijaitsee ulkorakennuksessa. Maalämpöpumpun sijoittamispaikkaa kannattaa miettiä, sillä pumppu pitää pientä hurinaa ja itse en sitä ainakaan haluaisi makuuhuoneessa kuunnella... Tuskin sitä kukaan makuuhuoneeseen on sijoittamassakaan (:D), mutta hurina saattaa kuulua seinän läpikin.
Maalämpökaivo meille porattiin näin ollen ulkorakennuksen läheisyyteen, 180 metrin syvyyteen. Poraajat saapuivat aamulla ja olivat valmiita illalla.





Meidän kodissa (talo + ulkorakennus eli autotalli, varasto ja tekninen tila) on lämmitettäviä neliöitä yhteensä 205. Talossa keskimääräinen lämpötila on noin 20-22 astetta, ulkorakennuksessa 10-12 astetta. Sekä talossa että ulkorakennuksessa on vesikiertoinen lattialämmitys, talossa lisäksi varaava takka. Ollaan nyt asuttu tässä yksi vuosi ja 9 kuukautta, joten aika hyvä käsitys kustannuksista on jo olemassa. Innostuttiin miehen kans molemmat tästä aiheesta ja tarkasteltiin lukemia oman kotimme osalta oikein ajan kanssa!: 


Kotimme vuosittainen sähkönkulutus (lämmitys, käyttösähkö jne.) on noin 13 000 kWh.
Kesäkuukausina sähkölaskumme ovat olleet noin 70 euroa/kk.
Talvikuukausina 140-160 euron luokkaa/kk. Tämän vuoden helmikuussa, kun oli pahimmat ja pitkäkestoisimmat, lähes -30 asteen pakkaset, sähkölasku oli suurin: vähän päälle 200 euroa.
Jokainen tekee luonnollisesti itse omaa elämäänsä/kotiaan koskevat valinnat, tämän kirjoitukseni tarkoitus oli ainoastaan kertoa faktoja omasta lämmitysjärjestelmästämme toivoen, että tästä olisi ehkä jollekin asiaa pohtivalle hyötyä.

Mutta kertokaahan te muut omakotiasujat; millainen lämmitysjärjestelmä teiltä löytyy, minkäkokoinen talo ja millaisia laskuja? Ois tosi mukava saada vertailupohjaa :))
Jos heräsi lisäkysymyksiä, vastailen ilomielin ja jos en itse tiedä vastausta, kysyn mieheltä :)

66 comments:

  1. Meille tulee myös maalämpö uuteen kotiin. Talon (125 neliötä) lisäksi myös tekninen tila, varasto ja autotalli tulevat lämmitteisiksi ja laskettiin, että maalämpö on kannattavin. Olkoonkin vain, että hankintakustannukset on kalleimmasta päästä, mutta tosiaan käyttökustannukset ei. Ja me rakennetaan sillä mielellä, että tuo talo on meidän lopuniän koti (toivottavasti ainakin), niin varmasti ehtii maksamaan itsensä takaisin. Ja ei todellakaan pidä paikkaansa toi 3 vuotta, siellä on taas joku oikein asiaan perehtynyt ollut asialla, huoh.

    -I-

    ReplyDelete
    Replies
    1. onnittelut erittäin hyvästä valinnasta! :D
      nuo keskustelupalstan "asiantuntijat" on kyllä niiiiin huvittavia että!

      Delete
  2. Tää on mielenkiintoinen aihe! Kauan mietittiin millainen lämmitysjärjestelmä meille otettaisiin ja päädyttiin ilma-vesilämpöpumppuun. Eli se lämmittää myös käyttöveden. Kyllä kannatti :) ollaan oltu tyytyväisiä ja kohta tuleekin kolme vuotta kun tässä ollaan asuttu. Pumppu maksoi n.10 000e.

    Meillä kulutus samaa luokkaa kuin teilläkin. N. 60e kesällä ja talvisin n. 140e. Tietenkin jos talvella vielä useammin lämmittäis varaavaa takkaa niin laskun sais pienemmäksikin. Ja mä oon niin vilukissa et meillä on sisälämpötila +24. Musta toi on edullinen kun ajattelee että siinä on sähkö ja vesi samassa.

    Mukava lukea muidenkin kokemuksia lämmitysjärjestelmistä :) Kiitos S tästä postauksesta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. joo tottakai maalämpöpumppukin lämmittää käyttöveden :)
      hieno asia et saa olla tyytyväinen lämmitysjärjestelmän valintaan, on se kuitenkin melkoinen hankinta :D. jotku tontit meidän kaupungissa määrää lämmitysjärjestelmän, on siis alueita, joissa täytyy liittyä kaukolämpöön :/
      mäki oon vilukissa, mut mies ei tod! ja hän sanoo jo 23 asteesta ettei oo normaalia :D takkaa ku polttaa ni melko laajalla alueella kodissa nousee lämpötila 24 asteeseen, se on mullekin jo vähän liikaa. silloin täytyy aina muistaa pitää makkari suljettuna et saa nukuttua :P
      kiva et tykkäsit postauksesta!

      Delete
    2. Joo :) Heh, mä taas aina jätän sen makkarin oven auki et lämpö tulee sinnekin, kun on takkaa lämmitetty. Mies aina nauraa et miten sulla voi olla kylmä! Hänen mielestä 20 astetta ois hyvä :) Mut minkäs teet ku tällänen vilukissa oon :D Tulis äkkiä ny kesä ;)

      Delete
    3. mä en voi nukkua liian lämpimässä, ku on hiukan viileämpää ni on ihana kääriytyä supermuhkeaan ja lämpimään peittoon <3

      Delete
  3. Tuosta linkistä voi muutaman ylistyksen vertailun avulla, omakohtaisiin kokemuksiini perustuen, katsastaa! Pisteet maalämmölle! http://talojajatoiveita.blogspot.com/2012/02/sahkolaskujen-vertailua.html
    "Kuoleentamisaikaan" liittyen: Laskeskelin ja pohdiskelin vanhemmilleni maalämpöä lämmitysvaihtoehdoksi. Heidän tapauksessaan, koska asentaa olisi pitänyt myös vesikiertoinen lattialämmitys, kuoleentaminen olisi kestänyt yli 15 vuotta. Siksi päätimme jättää energiremontin tuolta osin tekemättä ja etsimme vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tulevaan unelmien kotiinin kyllä melkein 99% todennäkäisyydellä tulen valitsemaan maalämmön.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiitti linkistä!
      näinhän se on että aina pitää tai kannattaa tapauskohtaisesti laskea, mikä on se kannattavin lämmitysmuoto.

      Delete
  4. Mekin mietittiin ensin maalämpöä, mutta meillä on niin pieni talo (120m2), että se ei kannattanut. Laskettiin, että maalämpö meidän taloon, olisi maksanut ittensä takaisin vasta 40-50 vuoden päästä, jolloin koko meidän puutalo on lähes purkukunnossa - näin vähän liioiteltuna :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. totta! mitä enemmän lämmitettäviä neliöitä, sen suuremmat hyödyt maalämmöstä saa :)

      Delete
  5. Joo höpöhöpö noita ihmisten juttuja! Edellisessä talossamme oli maalämpö ja seuraavaankin tulee. Asuimme talossa kymmenisen vuotta ja nyt maalämpökoneisto on noin 13 vuotta vanha Lämpöässä. Ja pelaa edelleen moitteettomasti uusienkin omistajien mukaan! Lämmityskustannukset (sisältäen taloussähkön) olivat 180 neliön talossa (+ 60 neliön tallissa) vain alle 140 euroa/kk. Eikä tarvinnut sähköä säästääkseen katsoa onko sisälämpötila nyt 20 vai 23 vai enemmän. Vesikiertoinen lattialämmitys koko talossa ja maalämpöputkistoa tontilla, joka seuraavassa talossa vaihtuu porakaivoon niin jää sekin pitkän putkiston kaivaminen tontille...

    Ei ole maalämmön voittanutta!

    Katja

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiva kun kerroit teidän kokemuksia!
      meilläkin on porakaivo (kuten kuvista näkyy :D), oon käsittäny et se on parempi vaihtoehto kuin tuo putkisto... putkiston kaivamiseenhan vaatii tosi paljon maaplänttiä että sitä vaihtoehtoa voi edes käyttää.

      Delete
    2. Juu tontin pitää olla suuri/suurehko. Meillä oli 1500 neliötä ja juuri ja juuri mahtui putkisto tontille. Ja tuossa kaivuuhommassa meni viikko. Eli suosiolla porakaivo ensi kerralla. Lisäksi tontti routi keväisin putkiston takia, eli nurmikko oli paikoin "aalloilla". Tosi ankea sivuvaikutus... Eikä siis palautunut itsekseen joka kesä, vaikka hivenen tasaantuikin. Sitten täytettiin niitä lovia uudella mullalla ja istutettiin nurmikkoa. Ei kiitos enää! Niinhän se on, että ensimmäinen rakennettu talo (itse alusta loppuun) on harjoituskappale. Toinen on myyntiin ja kolmas se oma, johon jo tietää paremmin =D

      Jos miettii sähkölaskuja niin säästö on kuitenkin suuri maalämmöllä. Ja kun meillä summaan kuului todellakin kaikki sähkö, ei vain lämmityskulut. Sähkön hinta kallistuu koko ajan, eikä se kallistuminen lopu, joten suoraa sähkölämmitystä en meille ota koskaan omaan taloon. Suomessa kuitenkin teollisuus on se, mikä käyttää suurimman osan sähköstä ja silti meitä kansalaisia syyllistetään sähkön kulutuksesta, pitäisi kai kesät talvet istua pimeässä. Ja sähkölaskusta on melkein puolet sähkönsiirtohintaa, mikä on kuluttajien huijaamista...

      Katja

      Delete
    3. meidän tontti on lähes 2000 neliötä, mut en kyllä haluis putkiston menevän tossa pihalla!! mieskään ei kyllä siihen ois suostunu :D
      kiva et kerroit noista kokemuksista, nyt ollaan tähän porakaivoon entistä enemmän tyytyväisiä.
      muakaan ei kyllä sais maksaan niitä suorastaan sikahintaisia suoran sähkölämmityksen laskuja, no way! joka kuukausi sais manailla, nyt ei tarvi.
      pitääpä kertoa miehelle et tässä on vielä kaks taloa to do -listalla ;D

      Delete
  6. Meillä on saman verran lämmitettävää kuin teilläkin, paitsi että pidämme ulkorakennuksen himpun lämpimämpänä (on samassa kierrossa meidän khh:n kanssa, ettei vaan pääse jäätyä pasahtamaan siellä lattialämmitysputket)... Asukkaita meillä käsittääkseni tuplasti sen mikä teillä ja meillä kulutus n. 10 kwh/vuosi. Jokseenkin huvitti, kun luin lehtijuttua eräästä passiivitalosta, jossa sähkönkululutus samaa luokkaa kuin meillä... Siinä jos jossain on rahat menneet hukkaan kaikenlaisessa hifistelyssä. :P
    Ja siis maalämpö meilläkin (+takka, leivinuuni, puusauna), ja juuri nuo edellämainitut maahan kaivetut putkistot. Tonttia meillä oli reilusti tuohon ratkaisuun ja maalämmön perustamiskustannuksetkin jäivät porakaivoa reilusti pienemmiksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. meillä on just sen verran ulkorakennuksessa lämpöä, ettei tuota jäätymisvaaraa ole :)
      noihin kaikenmaailman passiivitaloihin suhtautuisin kyllä itsekin erittäin suurella varauksella... toki niissä voi kustannuksissa säästää, mutta ei ehkä niin paljon mitä niiden rakentamiseen kuluu. voi olla vaarana plus miinus nolla ;)
      meillä sähkösauna vie aika paljon sähköä... siis normisähkösaunaa enemmän koska yksi seinä on kiveä ja yksi tosi iso seinä ja ovi kokonaan lasia. mut se oli meidän valinta toki ja tyytyväisiä ollaan tähän ratkaisuun :)

      Delete
  7. Mielenkiintoinen postaus! Me ollaan kylläkin rivariasujia mutta lämmittäähän se pitää tämäkin tönö. Meillä on suora sähkölämmitys (näillä kulmilla ei muuta lämmitysmuotoa ainakaan uusissa tunnu olevan..) ja varaava takka. Neliöitä n.85. Sähkölaskut melko hirmuiset..talvisin menee pahimmillaan ehkä n. 250e/kk sähköön.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mukava kuulla että tykkäsit! :)
      sähkön hinta on kyllä hirvittävä!

      Delete
  8. Meillä on 125 neliötä ja suora sähkölämmitys + takka + ilmalämpöpumppu. Sähkölaskut ovat samaa luokkaa kuin teillä. Alakerrassa on laatan alla lattialämmitys + takka ja ylhäällä patterit + ilmalämpöpumppu. Sähkön hintahan riippuu jonkin verran myös sähköyhtiöstä. Mutta onneksi meillä on monenlaisia vaihtoehtoja. Mukavaa pääsiäistä sinulle.
    T. lukijasi, joka ei aiemmin kommentoinut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiva kun nyt kommentoit :)
      eli kyllä maalämmöllä lämmittää melkein tuplamäärän neliöitä samaan hintaan kuin sähkölämmityksellä. toki maalämmön edut tuleekin esiin vasta, kun neliöitä on aika reippaasti. alle 140 neliöön en ehkä maalämpöä valitsisi.
      ja kiitos kovasti, kivaa pääsiäistä sinullekin! :)

      Delete
    2. Meillekkin laitettiin kalliolämpö rempan yhteydessä, 7000 litran öljynkulutus vuodessa ei houkutellut.

      Nyt vuoden kulutus on saatu laskettua ja se on ollut 11000 kW, neliöitä meillä on 254, jotka kaikki asuttavia.

      4-5 ensimmäistä kuukautta sisälämpötila oli 26!!!, kun osattu ja ei ollut aikaa perehtua laitteen saloihin;) Vieläkin lämpötila on 22 paremmalla puolella.

      Takkakin löytyy, mutta se on olut 2 kertaa viime talvena päällä.

      Olen ollut tosi tyytyväinen kalliolämpöön:)

      Delete
    3. Niin ja perheessä 7 henkeä, joista 2 teiniä. Tuo teini on tärkeä tieto, kun suihkussa käydään päivittäin ;) vois jopa laskea että 9 henkeä;)

      Delete
    4. kiva kuulla teidänkin perheen kokemuksia Mia! sitähän saa jotain tukia tai vastaavaa ku vaihtaa öljylämmityksen maalämpöön, mun tutut teki kans niin.

      Delete
  9. Moi!
    Meille valittiin Savumax-lämmitysjärjestelmä v.2010 valmistuneeseen n.120 neliöiseen taloon. Käytännössä talo lämpenee takan ja puukiukaan avulla (lämmittää käyttövedet ja talossa on vesikiertoinen lattialämmitys). Olemme olleet todella tyytyväisiä tähän systeemiin, koska vuosittainen sähkönkulutus on hieman alle 5000kwh, joka on lähinnä pelkkää laitesähköä. Saunottua tulee usein ja myös takkaa lämmitellään ahkerasti talvisaikaan. Tietty, jos olemme reissussa, niin sähkövastukset pitävät sillä välin talon lämpimänä. Saamme puut ilmaiseksi ja tykkäämme lämmitää puilla, vaikka kyllähän siinä joutuu vähän työtäkin tekemään, mutta meille tämä sopii. Järjestelmän hinta oli perustamisvaiheessa 10 000euron luokkaa, mutta mieluummin tosiaan maksaa rakennusvaiheessa, kuin koko ajan kuukausittain.

    Savumax on myös sellainen järjestelmä, että suu auki ihmetellen lueskelin juttuja esim. suomi24 keskustelupalstalta. Meillä se 500l varaaja on piilossa kodinhoitohuoneessa ja olohuoneessa on takka ja tietty roskaa tulee puista niinkuin kenelle tahansa muullekin :)

    Maalämmöstä olen kuullut myöskin paljon positiivista, ja jos meillä joskus on isompi talo, niin täytyy miettiä uudelleen siihen sopivat järjestelmät. Onkin kiva tämän postauksen avulla kuulla erilaisia kokemuksia :)

    T. SM

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuo onkin mulle uusi järjestelmä, kiva kun kerroit siitä!
      hirmu mielenkiintoista on lukea näistä ihmisten eri järjestelmistä ja kulutuksista, kiva että moni jakaa tietojaan :))

      Delete
  10. Meillä ollut maalämpö vanhassa rintamamiestalossa nyt kolmisen vuotta, on toiminut moitteetta ja vanhaan öljylämmitykseen verrattuna kulut ovat pienentyneet reippaasti alle puoleen. Suosittelen todellakin investoimaan, koska ajan kanssa maksaa itsensä takaisin ja on myös huomattavasti ekologisempaa kuin esim. öljylämmitys.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hieno homma ja varmasti teitte erittäin viisaan ja toimivan päätöksen! siihenhän saa jotain tukia kun vaihtaa öljylämmityksen maalämpöön.

      Delete
  11. Innostuinpa minäkin tutkimaan tarkemmin sähkölaskuja ja kommentoimaan. :) Meillä on suora sähkölämmitys + varaava takka ja neliöitä talossa 130 + autollissa/varastossa 40. Takassa pidetään valkea päivittäin. Sähkönkulutus vuodessa n. 15000 kWh:a ja rahassa tämä tekee n. 133 eur/kk (noussut vuodesta -07 n. 30 eur/kk.). Ja ei meilläkään paleltumaan pääse, sisälämpötila huitelee yleensä 22-24 asteen välillä.
    T. Miida naapuripitäjästä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiva että kirjoittelit, mukava kuulla naapuripitäjäläisistä ;)

      Delete
  12. Moi!
    Meillä on myös maalämpö ja ollaan oltu todella tyytyväisiä. Meidän tontti on aika iso ja päädyttiin ns. "vaakaputkistoon" maahan ja nurmikko kylvettiin päälle. Tämä oli edullisempi ratkaisu kuin poraaminen.

    Lisäksi pumppu on asennettu kodinhoitohuoneeseen, mistä ei ole ollut minkäänlaista haittaa. Pumppu on ulkonäöltäänkin siisti ja vaikka meidän makuuhuoneemme on suoraan kodarin yläpuolella, on pumpun ääni niin hiljainen, että sitä tuskin huomaa. Tämä hiljaisuus olikin yksi suurimmista asioista joka vaikutti valintaamme.

    Talomme neliöt ovat 204 ja kulut ovat hyvin samaa luokkaa kuin teillä :) Kyseessä on hirsitalo, jossa olohuone on "auki" yläkertaan asti, lisäksi paljon suuria ikkunoita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. moi Marika!
      tutuilla kiinnitin vain huomiota, että pumpun hurina kuului taloon sisälle, kun pumppu sijaitsi teknisessä tilassa ja tekninen tila oli talon kanssa samassa rakennuksessa...
      meilläkin on suuria ikkunoita ja korkea huonekorkeus osassa taloa, ne kaikki tietysti vaikuttaa :)

      Delete
  13. Pitää kommentoida vielä tätä asiaa. Tarkistin itse vakuutusyhtiöstä,että kuuluuko yleensä ensimmäisenä rikkoutuva kompressori kotivakuutukseen? Kuuluu:) Eli senkään suhteen ei tarvitse konkurssiin joutua. Aavistatte jo varmaan,että meillekin tulee maalämpö. Moni on kyllä ihmetellyt miten pieneen taloon kannattaa laittaa noin kallis investointi. Perusteluja hiukan. Minä en halua asua villasukat jalassa kodissa,jossa pitää pitää 20 astetta. Toinen painava tekijä on jälleenmyyntiarvo. Kolmanneksi, meillä on kallio pinnassa, teknisen tilan vieressä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiva kun kerroit!
      ja minulle ei ainakaan tarvitse perustella maalämmön hyviä puolia, tiedän ne omasta kokemuksesta, joten onnittelut hyvästä valinnasta :D

      Delete
  14. Meillä on 2010 rakennettu 200-neliöinen omakotitalo yhdessä tasossa, ja valitsimme maalämmön pellossa kulkevine keruuputkineen. Olemme olleet superhyperuber-tyytyväisiä :) Talo on lämmin paukkupakkasillakin, ja tapaninpäivän pitkässä sähkökatkossakaan meidän torppa ei paljoa viilentynyt kun naapureissa pienemmissä taloissa jo kalisuteltiin hampaita. Sähkölaskut ovat kuussa max 120€, talvellakin suurin sykäys taitaa tulla jouluvaloista eikä lämmityksestä ;) ja tällöinkin laskut ihan maksimissaan 150€. Kyllä kelpaa, vanhaa 116m2 omakotitaloa lämmitettiin suoralla sähköllä ja hysteerisellä varaavan takan polttamisella samalla hinnalla :)
    Maalämpö vaikutti meillä myös takkavalintaan; emme nähneet varaavaa takkaa tarpeellisena vaan meille tuli kaunis kiertoilmatakka :) tosin siinäkään ei ole piltettu muuta kuin biopolttoöljyä (?) näön vuoksi, kun lattialämmitys pitää kodin niin mukavan tasaisen lämpimänä ettei takan lämmölle ole tarvetta eikä takka näinollen pääse nokeentumaankaan :D nimimerkilä hysteerinen valkoisen kiillottaja ;)
    Rakastan blogiasi ja teidän kissoja! :) pystyn samaistumaan teidän kotiinne niin hyvin että olin kuvitellut sinutkin itseni kaltaiseksi (:DD) ja "järkytyin" kun täytitkin 30, etkä olekaan 24v niinkuin minä :D heh, mutta tästä todellakin huolimatta vaikutat mahtityypiltä ja kotinne on aivan ihana ja hyvällä maulla suunniteltu ja toteutettu. Ihanaa! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. meillä mies halus varaavan takan, mulle ois kelvannu kiertoilmatakkakin. tottakai varaavat takatkin on kauniita, sehän riippuu vaan suunnittelijasta ja muurarista :D. toki munkin mielestä takkaa on kiva poltella ja mies tykkää (ainakin vielä) värkätä polttopuiden parissa :). meillä on valkoinen takka ja sitä on poltettu kolme vuotta eikä jälkeäkään noesta muuta kuin luukussa, joka on kätevä putsata. nokeentumiseen vaikuttaa paljon takan imuteho ja meillä se on huippuluokkaa.
      kiitos sinulle ihanasta palautteesta, kiva että lukijatkin rakastaa meidän kattimatteja, eihän niitä kyllä voi olla rakastamatta :D
      pieni miinus tuli tuosta et järkytyit mun iästä ;D. oot ite aivan pian samanikäinen ja sit huomaat, ettei se tunnu missään/miltään :D
      mut kiitos, nauroin ihan ääneen ku luin sun kommentin! sinäkin vaikutat mahtityypiltä :)

      Delete
  15. 189 neliötä talo, autotalli 35 neliötä, vuodessa kulutus yhteensä 970e. Kaukolämpö.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mut paljon maksat tuon päälle kaukolämmöstä vuosittain?

      Delete
    2. vai oliko tuo pelkkä kaukolämpölasku? :)
      entä siihen päälle sitten sähkölasku?

      Delete
    3. Tuo oli pelkkä kaukolämpö, sisältää lämmityksen ja lämpimän veden. Sähköä kuluu lisäks mm. valaistukseen, keittiössä yms.

      Delete
    4. ok. tuossa kirjoituksessani kun kerroin kuluja meidän talouden osalta, kulut sisältää kaiken mihin sähköä tarvitaan: lämmitys, lämmin vesi, käyttösähkö yms. eli vertailukelpoinen olisi, jos tietäisi tuohon vielä päälle teidän käyttösähkön.

      Delete
  16. Meillä on maalämpö ja neliöitä on 350 m2. Sähkölaskujen keskiarvo koko vuodelta on 170 eur./kk.

    Maalämpö on toiminut hyvin. Meillä on sisällä 20 astetta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ei ollenkaan pahoja laskuja tolla neliömäärällä! hirvittää ajatellakin mitä laskut ois suoralla sähkölämmityksellä :P

      Delete
  17. Maalämpö oli meille kanssa itsestään selvä valinta. :) Talossa lämmitettäviä neliöitä 250 ja sähkönkulutus n. 21000 kW/vuosi. Tyytyväisiä ollaan oltu, vaikka muutamia probleemeja pumpun kanssa on jo ollutkin. Onneksi ne on saatu korjattua suht pienellä vaivalla ja kustannuksella.

    Tuosta pumpun pitämästä metelistä: meillä se hurisee kellarissa, mutta ääni ei onneksi kuulu muualle taloon. Toki jos siinä viereisessä varastossa on, niin hurinan kuulee.

    - Jenni

    P.S. Sulla on ihana blogi, ihana talo ja IHANAT kissat <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. joo kyllä se pumppu vaan jonkinmoista ääntä pitää, se on selvä.
      voi kiitos tosi paljon, ihana kuulla että tykkäät :)) ja tervetuloa lueskelemaan!

      Delete
    2. Pakko kans kommentoida tuohon meluasiaan. Nykyään on niitä kodinhoitohuonemalleja, jotka hurisee ainoastaan saman verran kuin jääkaappi! Eli tosi hiljaisia.. mainostavat jopa, että voidaan sijoittaa makuuhuoneeseen :D
      Meillä "tavallinen" Lämpöässä teknisessä tilassa ja hurisee siellä, mutta sen kuulee meillä vain kodarissa, kun tekninen tila on seinän toisella puolella, mut ei siis häiritse millään lailla (varsinkin kun meillä sitä melua kyl tulee muistakin "lähteistä" ;o).
      Mut siis MAALÄMPÖ kaikin puolin paras valinta - kulut ihannetasoa, isäntä tietää ne paremmin kuin meitsi.
      - Nipsu

      Delete
    3. mua häiritsis kuulla jopa sen jääkaapin äänen verran, jos nukkua aikoisin :D

      Delete
  18. Meillä on maalämpö vuodelta -83, kompressoria ei ole vielä vaihdettu kertaakaan. Eli ainakin 29 vuotta on kestänyt. :) Me ollaan asuttu tässä viitisen vuotta, ja vaihdettu kiertovesipumppu, mutta olikos tuo nyt edes satasta, että sinänsä ei ollut suuri satsaus.

    -P

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahtavaa kuulla positiivisia kokemuksia! :)

      Delete
  19. Kiitos paljon tästä postauksesta! Juuri näitä asioita mietitään ja maalämpöön taidetaan kallistua. Eteenkin tän lukemisen jälkeen tuntuu siltä. ;) Nyt kun vielä osais päättää sähkö- ja puukiukaan väliltä.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eipä kestä, hienoa että tästä oli hyötyä! uskaltaisin kyllä sanoa et jos maalämpöön päädytte ni ei tarvi katua.
      puukiukaasta on toki enemmän vaivaa, et ehkä siinä ratkaisee se, jaksaako värkätä niiden polttopuiden kans ;)
      mä oon tyytyväinen sähkösaunaamme; meillä on Iki-kiuas, jolla saa ihan unelmalöylyt :))

      Delete
    2. Niinpä, helpompihan tuo sähkökiuas ois, mutta ehkä sen puuhomman jaksaa kun on siihen niin tottunut..
      Uskoisinkohan sua että sähkösaunassa saa unelmalöylyt!! En ole sellasta vielä kokenut. :D Mutta kiitos vaan kiuasvinkistäkin!

      Delete
    3. heh, no makuasioitahan ne on ja jokainen pitää erilaisista löylyistä :). mut tuo kiuas on sellaiselle ihana, joka tykkää pehmeistä ja kosteista löylyistä :)

      Delete
    4. No mutta hei, juuri tuollaisista löylyistä tykkään! Tuntuu että kaikki sähkökiuas löylyt on olleet just kamalan "kuivia" ja vaikee ollu hengittää. Ei siitä saunomisesta sillon pysty nauttimaan. Täytyykin kysellä jos jollain ystävällä sattuis olemaan iki-kiuas niin vois mennä testaamaan. :D

      Delete
    5. tuli saunassa mieleen et unohdin vastata tähän :D
      kuultiin tästä meidän kiukaasta suosituksia rakennusaikana ja kehuttiin kosteiksi ja pehmeiksi löylyiksi. tykästyttiin ja sittemmin todettiin tosipuheiksi :). toki nää on makuasioita mut sitä mieltä me ollaan :)

      Delete
  20. Annanpas minäkin kommenttini. Meillä lämmitettäviä neliöitä 141 ja suora sähkölämmitys. Patterit seinissä. Kylppärissä, vessassa ja khh lattialämmitys.
    Ainoastaan lasten huoneissa (2 kpl) ja kovimmilla pakkasilla meidän makkarissa patterit olleet päällä. Keskellä taloa on suuri vuolukivitakka/leivinuuni jolla pidetään huusholli lämpimänä :) Puita saadaan ilmaiseksi. Reissussa ollessa on myös olkkarissa ja keittiössä patterit päällä.
    Sähkölaskut on suurinpiirtein samaa luokkaa mitä teilläkin. Mies aina tapaakin sanoa, että tämäkin on jonkinlainen "elämäntapalämmitysmuoto", eli kun tykkää värkätä puiden kanssa niin sopii loistavasti :)

    Mukavaa pääsiäisen aikaa! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok, kiva et kerroit kuluista teidän talouden kohdalla! aika kallista se suora sähkölämmitys kieltämättä on, mutta kiva että ootte löytäneet teille sopivan :) sehän se on tärkeintä, jokainen toki valitsee sen minkä kokee itselleen sopivimmaksi :)
      kiitos paljon, samoin sinne päin!

      Delete
  21. Heips. Mielenkiinnosta on pakko kysästä, onko teillä noissa sähkölasku hinnoissa mukana myös sähkönsiirto, vaiko siis pelkkä säkön osuus? Meillä myös maalampö 204m2 + 42m2 ja noihin edellä mainittuihin lukemiin kyllä pääsemme, mutta todella ilman siirtomaksua :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. juu kyllä on! olin asiasta 99% varma, joten varmistin vielä mieheltä :). sähkönsiirtomaksu on meillä sähkölaskussa automaattisesti, joten maksamme sen aina samalla maksaessamme sähkölaskun.

      Delete
  22. Hei!

    Mietimme myös maalämpöä kun aloimme suunnitella talon rakentamista reilut pari vuotta sitten. Päädyimme kuitenkin valitsemaan vesikiertoisen lattialämmityksen lämmönlähteeksi sähkön.

    Talo on 133 m2 ja autotalli 70 m2, joten lämmitettäviä neliöitä on vähän yli 200. Autotallissa meillä on lämpöä 12-15 astetta ja talossa 20-22. Talossamme on varaava takka, jota käytetään ahkerasti.

    Kokonaisuudessaan sähkönkulutus on n. 14000 kWh/vuosi, eli sisältää sekä käyttösähkön että lämmityksen. Meille sähkö tuntuu olleen oikea valinta, sillä maalämpö-investoinnin takaisinmaksuaika olisi ollut melkoisen pitkä. Alunperin mietimme, että vesikiertoisen lattialämmityksen lämmönlähteen voisi myöhemmin vaihtaa maalämpöön, mutta näillä näkymin emme ole sitä tekemässä.

    Vaikka usein puhutaan, että maalämpö olisi alkuinvestoinnin jälkeen "ilmaista", täytyy muistaa että maalämpöpumppu käy sähköllä, ja sen osuus sähkönkulutuksesta on yllättävän suuri.

    -t

    ReplyDelete
    Replies
    1. sehän se tärkeintä juuri onkin, että löytää itselleen sen oikean lämmitysmuodon :). meille se on tämä ja varmasti valitsisimme maalämmön myös seuraavaan taloon.
      niin ja mikään lämmitysmuoto tuskin on ilmaista ;)

      Delete
  23. Meillä myös maalämpö, vesikiertoisella lattialämmityksellä. Talossa asustelee 6 henkeä, joista kaksi teiniä ja aktiivisia jääkiekon pelaajia 3 kappaletta, joten suihkussa/ saunassa käydään jatkuvasti ja pyykkiä riittää. Lisäksi meillä on "heti valmis"-kiuas, joka sekin syö sähköä, silti meidän 260m2 sähkökulutus on ollut noin 15000-16000 kWh/vuosi, eli ei mahdottoman paha ja tässähän on tietysti kaikki käytetty sähkö mukana. Lämmintä riittää, samoin lämmintä vettä :) Ihana, helppo ja huoleton maalämpö on, meillä se on toiminut nyt noin 7 vuotta moitteettomasti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuulostaa oikein hyvältä! maalämmön edut tulee teilläkin hyvin ilmi :)

      Delete
  24. Ihana blogi sinulla :)
    Minkä merkkinen pumppu teillä on maalämmössä? Meillä juuri kilpailutetaan maalämmön toimittajaa. Kesällä nousee uusi koti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. voi kiitos!
      meidän lämpöpumppu on Thermian, voimme suositella :)
      onnea ja voimia rakentamiseen!

      Delete
    2. Juuri se vastaus kuin toivoinkin :D Thermiasta meillä paras tarjous. Lämmintä kevättä!

      Delete
    3. no sehän kiva! kiitos samoin 8)

      Delete

Huomasithan, että blogini on muuttanut ja löytyy kaikkine postauksineen osoitteesta:
allyouneediswhite.bellablogit.fi
Joten jätäthän kommenttisi uuteen osoitteeseeni, kiitos!
Ystävällisesti,
S