Sunday, November 7, 2010

Se Oikea valkoinen seinämaali

Kenellä on kokemusta valkoisen seinämaalin valitsemisen haasteellisuudesta?
No täällä on yks!!!
Siis tajuttoman vaikeeta oli! Voisin sanoa, et haasteellisin maalisävy mikä mun on koskaan pitäny valita... (Harmaa on toisiks haasteellisin.)
Mun raksablogia seuranneet varmasti muistaa kuinka tuskailin tämän asian parissa :).

Kati kyseli kommenttiboxissa meidän seinien sävystä ja hyvä niin, sillä siitä sain idean kirjoittaa aiheesta kokonaisen postauksen! Haluaisin yrittää helpottaa kaikkia saman asian parissa pähkäileviä, jos vain suinkin voin, sillä oli se niin rasittavaa :D.

Meidän seinät pohjamaalattiin maalarinvalkoisella. Sävy oli oikein kiva, himpun verran harmahtava, varmaan tiedättekin. Mut pohjamaaleissa ja pintamaaleissa on eroja! Kun sävytin näytepurkin maalarinvalkoista pintamaalia ja maalasin kokeeksi alueen, se näytti jotenki sinertävämmältä ja kiiltävämmältä kuin pohjamaali! Maali oli täyshimmeä, mut silti se sinertävyys sai sen kiiltään oudolla tavalla. Ei oltu tyytyväisiä. Listat ja katto meillä on luonnonvalkoisia eli sävy on normaali listavalkoinen/puusepänvalkoinen. Seinät ois tietysti voinu maalata silläkin sävyllä, mut pelkäsin liikaa kellertävyyttä... Ja miltä luonnonvalkoista seinää vasten ois korkeakiiltovalkoiset (ts. vitivalkoiset) kalusteet näyttäny... Ajatus ei miellyttäny.
Vitivalkoista seinämaaliakin harkitsin, Tikkurilan Lumi kiehtoi... Ja taas näytepurkkeja kului... Kannattaakin aina maalata suht iso alue seinään ja eri puolille taloa, et näkee sävyn mahdollisimman monessa eri valaistuksessa.
Vitivalkoinen sävy seinässä oli erittäin kylmä! Ja listat näytti tosi kellertäviltä sen rinnalla.

Nooh, monen mutkan kautta sitte päädyin tosi hyvään ratkaisuun:
poistetaan listavalkoisesta/puusepänvalkoisesta maalista se keltainen/okran sävy!
Ja miten se onnistuu?
Listavalkoisen/puusepänvalkoisen maalikoodi on tämä:
NCS S 0502-Y
Poista tuosta koodista S-kirjain, niin saat kivan valkoisen sävyn! Kyllä, S pitää poistaa! Vois äkkiseltään luulla et Y-kirjain pitää poistaa, sillä se useimmiten tarkoittaa keltaista (=yellow), mutta tässä tapauksessa tosiaan poistetaan se S-kirjain.
Eli koodi on silloin:

NCS 0502-Y
Onnistuu Teknoksen maalikoneilla.
Tämän valkoisen maalin rinnalla listat ei näytä yhtään kellertäviltä, vaan mun mielestä kauniin valkoisilta. Nyt meiltä löytyy siis vitivalkoista kalusteista, luonnonvalkoista listoista ja the valkoista seinistä. Kaikki kolme valkoisen sävyä sopii yhteen paremmin kuin hyvin!
Toivottavasti tästä on hyötyä jollekin ja onnistutte jokainen löytämään itsellenne sen oikean, the valkoisen :).

EDIT
Kommenttiboxiin tuli lukijalta tieto, että 2011 vuoden alussa koodit muuttuivat, joten nykyään 
NCS S 0502-Y ja NCS 0502-Y
ovat yksi ja sama maali!!!
Eli tämän maalin kanssa ainoa konsti on pyytää maalin sävyttäjää poistamaan tästä lista-/puusepänvalkoisesta okran/keltaisen sävy tai ainakin vähentämään sitä. 

21 comments:

 1. Kiitos tuhannesti! Harmaa ja valkoinen ehdottomasti vaikeimmat löytää. Yksi harmaan sävy vielä hakusessa...

  Kati

  ReplyDelete
 2. Maalisävyt on toooosi vaikeita, varsinkin jos luottaa vain pieniin värimalleihin, jotka ehkä painettu jollain muulla kuin oikealla sävytyspastalla. Me teimme pari viikkoa sitten lisenssisopimus NCS Color Finlandin kanssa, mutta mulle tuli ihan uutuutena, että tuo S on kellertävän koodi...mä muistelisin lukeneeni jostain, että tuo S tuossa välissä erottaa uuden NSC-värisysteemin siitä vanhasta. Ja eikös tuo Y ole se keltaisuuden määrä eli yellow?

  Oli miten oli, teillä on kuitenkin ihanan valkoiset seinät :)! Tikkurilan, Teknoksen ja meidän muidenkin maalitehtaiden perusmaali A:ssa on eroja; toisilla on kellertävämpiä ja toisilla likaisempia. Johtuen yleensä titaanin (maalin raaka-aine) puhtaudesta sekä sideainelaadusta. Mutta yleensä aina käytettäessä tuota perusmaali A:ta, sävyttämättömänä listat, oven karmit yms näyttävät likaisilta. Ellei niitä sitten maalaa samaan syssyyn :) Meillä takkahuonerempassa remppamiehet otti ohjat käsiinsä ja maalasi ilman lupaa myös ikkunan puitteet. Onneksi :)

  Ihanaa sunnuntaita :)!

  ReplyDelete
 3. Kati: eipä kestä :).
  jos tahdot harmaata, ei sinertävää tai vihertävää, vaan ihan harmaata, niin tosi kiva harmaan sävy on tämä:
  Tikkurila Kaunis Koti 4729 A/Z
  näin tuolla sävyllä maalatun seinän ystäviemme olohuoneessa ja se oli ainakin mun silmissä tosi kaunis! harmi ku en tienny sävykoodia aiemmin, oisin maalannu meidän khh:n seinät sillä. nyt meidän khh:ssa on sinertävän harmaat seinät, mut tykkään niistäkin :).

  Maria: joo kyllä Y tarkoittaa keltaista eli yellow, mut en tiiä tosiaan miten se tässä yhteydessä toimii. mulla oli postausta tehdessä nenän edessä puusepänvalkoinen maalipurkki ja meidän seinämaali. koodit otin suoraan purkeista. ite oon kyllä ihmetelly aivan tätä samaa asiaa, et miten se S sieltä pois otetaan. päättelin sit ettei mun tarvi päätäni sillä vaivata ;D
  soitin asiasta vielä maaliliikkeeseen ja varmistin, he katsoivat koneelta että kyllä kirjoitin postaukseen oikein :). S tuo maaliin enemmän keltaisuutta.
  itekki tykkään meidän seinien valkoisesta sävystä, muistuttaa maalarinvalkoista! mut ei riitele yhtään listojen kans, niin lähellä samaa sävyä kuitenkin.
  mukavaa alkavaa viikkoa! :) ja olipa teillä fiksut remppamiehet :)

  ReplyDelete
 4. Voi, muistan kyllä nämä maalituiskailut omastakin raksa-ajasta! :D

  ReplyDelete
 5. Hanna*: tuskailuja ja tuiskailuja :D rapatessa roiskuu, kyllä vain!! :D
  onneks ollaan nyt paljo viisaampia tämän(kin) asian suhteen :)

  Niin ja MARIAlle vielä: ei ne siel maaliliikkeessä siis koneelta koneelta kattonu kirjotinko oikein täällä blogissani, vaan tarkistivat MAALIkoneelta maaliin tulevien värien määriä :DD

  ReplyDelete
 6. Kiitos vinkistä! Meillä kaksi vuotta vanha talo ja alunperin valittiin TÄYSIN VÄÄRÄ valkoisen sävy talon isoon tilaan (olohuone, keittiö, lukunurkka, eteinen). Valittiin Tikkurilan L503 nimeltään Kinos ja voi hyvänen aika, kun listat ja ovet näyttää keltaisilta =( Ei maalattu itse (meillä muuttovalmis talo) ja sen vuoksi ei tietysti huomattu asiaa ennen kuin oli liian myöhäistä... Jospa sais aikaseks hakea koepurkki tuota mainitsemaasi Teknoksen sävyä =)

  ReplyDelete
 7. Sanna: eipä kestä :). tuon valkoisen rinnalla listat ei näytä kyllä yhtään keltaisilta, sävyt sulautuu toisiinsa täydellisesti, joten voin helposti suositella :)

  ReplyDelete
 8. Värikartan koodit muuttuivat vuodenvaihteessa, NCS S 0502-Y, NCS 0502-Y ovat yksi ja sama maali. Tuo S-ei merkkaa yhtään mitään. Sekoitussuhde on 1:10000, eli gramma väripastaa per kymmenen
  kiloa/litraa maalia.

  NCS 0502-Y (S:llä ja ilman) on 1 gramma Keltaista ja 3 grammaa Okraa per kymmenen litraa titaanivalkoista A-pohjaa.

  - Nimim. "29 litraa vääränväristä maalia.."  Eli jos haluat vähemmän keltaisen maalin, pyydä maalikaupassa, että sävyttäjä kikkailee sen Keltaisen pois ja pelkkää Okraa. Listavalkoinen on pahuksen hyvä väri, ymmärrykseni mukaan sitä käytetään esimerkiksi Ruotsissa vallan. Siinä missä meillä maalarinvalkoista.

  Maalarinvalkoisestakin saa pykälää hennomman, kun mustaa väripastaa laitetaan vähemmän. Maali peittää, mutta on kuitenkin vielä selkeästi eri sävyä kuin katto. Vähän "kovahan" se on, tämä listavalkoinen on pehmeämpi.

  Väri riippuu myös maalista, maalityypistä, kiiltoasteesta ja käytettävästä valaistuksesta. Heikkolaatuisemmassa loisteputkivalaistuksessa (600-tai huonommat putket) ja alle 4000K värilämpötila saavat tuollaisen seinän näyttämään keltaiselta. Luonnonvalossa tietenkin eri.

  ReplyDelete
 9. Kid Henry: ahaa onpa hyvä tietää! loppuvuodesta olin yhteyksissä maaliliikkeeseen, sillon ei vielä ollut mitään tietoa tuosta muutoksesta. kiitos kun kerroit niin muokkaan tiedon postaukseenkin!
  mä ite tykkään enemmän maalarinvalkoisesta ku listavalkoisesta, joka on lämpimämmän ja just kellertävämmän sävyinen.
  niin ja sit vielä se, et jokainen ihminen näkee värisävyt hieman eri tavalla :)

  ReplyDelete
 10. Kun tästä maalista NCS 0502-Y poistetaan se keltainen, niin millainen se sävy sitten oikein on? Kuva nimittäin kertoisi tässäkin tapauksessa enemmän kuin tuhat sanaa. Onko tämä uusi sävy kenties lähellä jotakin värikartan sävyä, niin voisi sitä kautta hieman saada suuntaa, että missä päin värisuota ollaan rämpimässä.

  t. Anonyymi maalari

  ReplyDelete
 11. Anonyymi maalari: no täällä nyt ei oo mitään kuvaa saatavilla. meidän sisäseinät on maalattu sävyllä, et listavalkoisesta on poistettu keltaisuus, jos kuvaa haluat nähdä.
  parasta on et astelet maaliliikkeeseen, uhraat muutaman euron ja ostat pienen näytemaalipurkin. koemaalaat sillä haluttua kohdetta ni näät mikä sävy on. ei kannata netin perusteella maalisävyä valita, ite en ainakaan niin tekis.

  ReplyDelete
 12. Kiitos vastauksesta, taidan kuitenkin päätyä sävyyn F497 (Paperi). Olen tässä vajaan viikon pähkäillyt asiaa karttoja ja liuskoja tutkaillen. Tämä F497 vaikuttaisi olevan hyvä ratkaisu. Sävyttämätön valkea on liian kova/kylmä ja seinässä oleva maalarinharmaa puolestaan liian harmaa.

  t. Anonyymi maalari

  ReplyDelete
 13. Anonyymi maalari: aivan, sävyttämätön valkoinen oli munki mielestä liian kylmä sävy, luonnoton. ite tykkään maalarinvalkoisesta, mut päädyttiin kuitenki tähän eikä oo tarvinu katua.
  tsemppiä sulle pähkäilyyn, oikean maalisävyn valinta on valkoisten ja harmaiden maalien kohdalla tosi haasteellista! :)

  ReplyDelete
 14. Anonyymille maalarille;

  Paperivalkoinen (F497) on yllättävän hyvä sävy. Olen maalannut sillä yhden yksiön, jossa katto oli valkoinen, kolme seinää F497 ja yksi efektiseinä vaaleanharmaa.

  Mielestäni tuo listavalkoinen ei ole huono väri, ajattelin itseasiassa maalata oman eteiseni sillä. Se on melkein banaaninkeltaista purkissa, mutta seinällä aika passeli. Norsunluu on aika kuvaava, sillä nimellä se taitaa ollakin Sadolinin värikartassa tänä vuonna.

  ReplyDelete
 15. Kid Henry: kiitti infosta :). toivottavasti tavoittaa anonyymin maalarin :)

  ReplyDelete
 16. Info on tullut perille, kiitos vain. Tässä on nyt sudittu ja telattu noita seiniä jonkin verran. Valitsin sävyiksi F497 (paperi) ja G497 (höyry). Omasta mielestäni toimivat varsin hyvin yhdessä ja erikseen vaikka ovatkin käsittääkseni värikartan vierekkäiset sävyt. Listat ja karmit tosin ovat nyt hieman kellertävät, mutta eipä tuo itseäni haittaa.

  t. Anonyymi maalari

  ReplyDelete
 17. Anonyymi maalari: hieno homma! tärkeintä onkin aina se että on ite tyytyväinen :)

  ReplyDelete
 18. Hei, muistatkos minkä valmistama tuo teidän valkoinen mdf-kattopaneeli on? Meillä pitäisi tehdä valinta huomenna ja eri vaihtoehdoissa olikin huomattavan suuri väriero :/

  ReplyDelete
 19. Anonyymi: hiukan piti muistella, sit muistin et meidän kattopaneelin on valmistanu E.T. Listat.

  ReplyDelete
 20. Otittekos saman valmistajan listat? :) Tämä on oikeasti todella hankalaa, ensinnäkin tuo valkoinen sävy ja sitten kaikki muut...katto, listat yms. =) Kiitos paljon näistä vastauksista!

  ReplyDelete
 21. Anonyymi: muistaakseni ei otettu saman firman listoja, en silti huomaa mitään sävyeroa esim. kattopaneelin ja kattolistan välillä täällä kotona :)
  tsemppiä valintoihin, tiedän tunteen!

  ReplyDelete

Huomasithan, että blogini on muuttanut ja löytyy kaikkine postauksineen osoitteesta:
allyouneediswhite.bellablogit.fi
Joten jätäthän kommenttisi uuteen osoitteeseeni, kiitos!
Ystävällisesti,
S